21 Kasım 2018 Çarşamba

caller id programı

Caller ID sayesinde bilgisayarınıza bağlı telefon hattınıza gelen aramalarda arayan numarayı görebilir (Telefonunuzun caller id desteği olmalı) aramaların kaydını tutabilir ve rehber oluşturabilirsiniz. Kişilere ait adres, telefon, mail bilgilerini kaydebilir ayrıca kişilere özel fotoğraf eklebilirsiniz. Gelişmiş raporlama ve arama seçenekleri ile tüm listenizi veya kayıtlı kişilerin şahsi bilgilerini tek olarak raporlayabilirsiniz. Telefon, Adres, isim ve firmaya göre detaylı kayıt araması yapılabilir. Gruplama özelliği sayesinde kişileri gruplandırabilirsiniz. Rehberinizi Excel'e aktarabilir veya Excel'den bilgilerinizi programa aktarabilirsiniz.

Caller ID ve Caller Id Cihazı Nedir?

Bir sipariş takip sisteminin en önemli parçası müşteri tanıma işlemini yerine getiren Caller Id Cihazıdır.
Caller ID, Tüm iletişim sistemlerinde (Analog telefon, Internet telefonu (VoIP), GSM, telsiz vs) arayan ucun (veya kişinin) aranan uç (veya kişi) tarafından tanınmasını sağlayan alt sistemlerin tümüne verilen addır.
Her arama sırasında, doğal olarak aranan kişi, arayan kişiyi tanımak isteyecektir. Bu ihtiyaca uygun olarak tüm iletişim sistemleri, arayanın tanınmasını sağlayacak alt sistemler içerir.
Caller ID bilgisi, genel olarak henüz arama aşamasında (örneğin telefon çalarken) ve henüz görüşme başlamamışken ulaştırılan bir bilgi paketinden oluşur. Bu paket iletişim sisteminin neiteliğine bağlı olarak çeşitli formatlarda ulaşabilir. Örneğin ülkeminizin de yer aldığı ETSI standart bloğunda (AVRUPA) PSTN (Analog) telefonlar için kullanılan Caller ID sinyali yapısı V.23 dür.
Bir iletişim paketinden bahsedildiğine göre Caller ID sinyalinin iletim için sokulduğu format (örn DTMF, V.23 veya bir UDP Paketi) yanında ayrıca, bir mantıksal paket yapısına da sahiptir.
Bu paket yapısına ait içerik tercih edilen telekom alt yapısının temel standartlarına bağlı kalınarak, iletişim firmaları tarafından belirlenir. En basit Caller Id paketi sadece arayan uç bilgisini (örneğin abone veya telefon bilgisini) içeren kısa bir bilgi bloğudur. Çoğu uygulamada bu bilgiye eşlik eden arama tarihi ve saati bilgisi de vardır. Bazı telekom firmaları ayrıca arayanın adı, çağrı mesafesi (system metrics) gibi daha ayrıntılı bilgiler içeren paketler de kullanırlar.

Caller ID Cihazı Nedir?

Caller ID Cihazı olarak kastedilen genel olarak Analog (PSTN) telefon hatlarında kullanılmak üzere tasarlanmış, arayan bilgisini kendi ekanında gösteren veya bilgisayara ileten cihazlardır.
Analog (PSTN) hatlarından gelen Caller ID sinyali hattın kendisine uyumlu olarak analog yapıda olduğundan, gösterim için öncelikle analog sinyalin işlenerek sayısal bilgiye çevrilmesi gerekir. Daha sonra sayısala çevrilen bu bilgi bir ekranda gösterilebilir veya mevcut haberleşme portları (USB, Async, Ethernet vs.) kullanılarak bilgisayara gönderilir. Günümüzde çoğu modern telefon cihazı caller id bilgisini göstermek üzere bir caller id çözümleme sistemine ve ekrana sahiptir.
Telefon numarası yüksek oranda arayan kişinin kimliğini de gösteren tekil (unique) bir anahtardır. Bu yapısı itibari ile Caller ID bilgisi, çağrı merkezi, sipariş takip, abone takip, paket servis takip gibi sistemlerde "müşteri tanıma sistemi" olarak kullanılmaya son derece uygundur.
Ancak telefon ekranında veya telefon hattına bağlı bağımsız bir caller id cihazında bu bilginin ekranda görünüyor olması "uygulama konforu" açısından oldukça yetersiz bir çözüm olacaktır. Ayrıca birden fazla telefon hattının olması durumunda, numara ile müşteri araması işinin bilgisayar kullanıcısı tarafından yürütüldüğü uygulama ciddi sıkıntılar doğuracaktır.
Bu ihtiyaca cevap veren cihazlar ise bilgisayara bağlanabilen ve caller id bilgisini bilgisayara aktarabilen cihazlardır.